MACARON

Pembuatan macaron adalah terkenal dengan 2 kaedah (method) iaitu samada italian method ataupun french method.  Secara tradisinya, macaron diperbuat dengan kaedah french (french method).
Kami membuat macaron menggunakan french method.  Ramai yang menggunakan italian method kerana faktor-faktor tertentu. Tetapi kami tetap menggunakan french method.
Italian method menjadi popular kerana dengan penggunaan kaedah ini, dapat menghasilkan (yield) macaron lebih banyak serta macaron yang lebih licin.
Manakala dengan french method pula, ia tidak menghasilkan (yield) lebih banyak macaron berbanding italian method, dan juga macaron nya tidaklah begitu licin sangat.
Namun, kami tetap menggunakan french method kerana, ia menghasilkan macaron yang enak, lebih terasa badamnya dan tidak begitu manis.
Secara logikanya, anda fikirkan, jika 500g badam digunakan, misalanya, dengan italian method dapat menghasilkan 150 butir macaron, tetapi dengan french method, menggunakan sukatan bahan yang sama cuma dapat menghasilkan cuma 100 butir macaron.  Italian method menghasilkan lebih banyak macaron kerana menggunakan air gula yang dididihkan dan ini mengembangkan lagi telur putih, makanya, hasilan nya banyak tetapi dari segi rasa mungkin kurang badam, malah mungkin akan terlebih rasa gulanya. Rasa badam juga kurang.  Bayangkan pada kuantiti sukatan badam misalannya pada 500g anda dapat 150biji macaron, bermakna, setiap butir macaron mengandungi 3.33g badam, manakala dengan french method pula, misalannya pada 500g menghasilkan 100biji macaron, bermakna sebutir macaron mengandungi 5g badam.  Namun, antara sebab italian method disukai pembuat macaron, ialah kerana ia dapat menghasilkan “bentuk macaron” tanpa perlu skil yang tinggi.
Atas sebab demikian, kami tetap menggunakan french method, yang mana merupakan teknik pembuatan macaron yang asli dan pada pendapat kami memberi rasa lebih enak (kerana lebih terasa badamnya).

PREORDER ONLY!!


Untuk pengetahuan semua, macarons ni mmg agak mahal klu kat luar  adalah RM 3-4.50 pun ade. Kalau kat Mid Valley 1pcs RM4.50/pcs kalau tak silap saya. Bahan2 dia pun mmg agak mahal ckit... nak buat die agak rumit sgt2...So kalau nk dropship ke ape stakat ni tak boleh lg ye.
 Reitdelicious boleh amik order yg biasa saja. 
Harga : RM 2.50/pcs
Min order 18pcs.. (boleh mix  flavour n 2 colour saja)

Sesuai utk :
- Birthday Party
-  hantaran pertunangan
-  hantaran perkahwinan
- Cukur Jambul

- Kenduri

- Candy buffet
- Special Gift to someone
-Supprise Gift,dll..


  Flavour :
- Chocolate 
- Butterscotch
- Lemon with cream cheese
- Double Raspberry
- Strawberry
- Blueberry

Lemon with cream cheese
Butterscotch
Double Raspberry
Chocolate

Blueberry

Macaron POP!! 
Offer RM2.50 / pcs
*price include packaging
minimum order 30pcs (dibenarkan 2 jenis filling ajer)

Doorgift
Doorgift (packing plastik jenis lolly dan non lolly)
- Jika berminat sila nyatakan kuantiti n jenis flavour
- Sila nyatakan warna tema jika ada
- Sila nayatakan deko tambahan jika ada
- Untuk tambahan riben RM0.20 dikenakan setiap pcs

Ini tempahan drpd org mengidam..kira special gtu...


Nak kombinasi warna yg unik boleh request yg mcm ni. Just nyatakan sja..

Galaxy Macarons 

Macarons Tower!!
1set 45pcs
- Jika berminat sila nyatakan jenis flavour
- Sila nyatakan warna tema jika ada
- Sila nayatakan deko tambahan jika ada
(dibenarkan 2 jenis flavour ajer)


Sesuai utk :
- Birthday Party
-  hantaran pertunangan
-  hantaran perkahwinan
- Candy buffet
- Special Gift to someone
-Supprise Gift,dll..
Macarons tower! ! 2 colour. .
With fresh rose as a decoration
ekeke :D

4 tier of macarons
45 pcs of Macarons with casing
45 pcs Too-much Chocolate Macaron


Berminat utk order??

suka..??